FACTOR RESIDENCE

SHERMAN OAKS, CA — 2014

The existing mid-century modern 3,000 SF home, built in 1959, is of wood post & beam construction with frameless glass along the perimeter walls. The new construction addition of this single family residence project that we are presenting in this award presentation reinterprets the same post & beam mid-century rhythm

as the original house with a contemporary feel.


Seizing the opportunity to purchase the lot next door, the client more than doubled the size of his property and set the tone of the design towards an estate-type setting. Now at 1.5 acres, the expanded lot allowed a 2,700 SF new construction addition to the original home infilled with glass & large glass sliders along the “view” side,

and a transparent screen privacy wall along the driveway which is faced with a decorative aluminum mesh. A single exposed concrete structural wall bisects the addition, acting as a datum between public and private spaces; spacious living room & bar on one side, master suite on the other.


Concurrent with the design of the addition, a separate landscape plan was developed for the natural upslope of the property, incorporating a railroad tie walking path that runs along almost the entire width of the property, coming down at points near the gym on one side & driveway on the other. The driveway itself, more of an elongated entry experience, is a combination of concrete pavers and permeable Grasscrete, bounded on the sides by the addition and various low landscape walls leading up to the carport.

Typology Residential
Location Sherman Oaks, CA
Client Davis Factor
Status Completed
Date Spring 2014

Team

Project Architect Daniel Cisneros
Project Management Project Management Collaborative, LLC
Contractor Kibo Group
Structural & Civil Engineer C.W. Howe Partners
Landscape Architect [place] Victoria Pakshong
Photographer Josh White