MURPHY-LEVITZ RESIDENCE

The goal of the Murphy Levitz remodel project was both to contemporize the home and to create additional living area without expanding the home’s existing footprint. Similar in concept to many of the Case Study Houses of the 1950’s, additional living space was created through exterior patios and garden spaces. The owners of the home, both creative professionals in the Los Angeles arts and music scene, were instrumental in the design and development of the project.


Phase 1:

The first phase of the project consisted of a kitchen remodel and the creation of a front yard patio. The kitchen was completely revised with a more open layout, raised ceiling, new cabinetry and lighting. The existing kitchen windows were replaced with two sets of french doors, opening onto a porch with a breakfast patio space below and built-in BBQ station.


Phase 2:

During the second phase, (fer) studio took advantage of the large rear lot that was oddly disconnected from the home but offered the potential for wonderful views. The back of the home, which originally had just two small windows and offered no access to the backyard, was completely opened up with french doors and floating balconies. Off the bathroom, a single frosted glass door leads to an outdoor shower enclosed in concrete block with a tile interior, open to the sky above. Steps descend from one of the bedroom balconies down to a new concrete patio with built-in seating - just below the canopy of a sprawling oak tree. At the other end of the yard, a second oak shades another new concrete patio with a built-in bench. Along the side wall of the existing garage, a concrete planter that transitions into a tranquil water element was created to unify the concrete work across all of the outdoor spaces.


By developing and unifying the outdoor spaces with the home’s existing interior, the Murphy Levitz remodel successfully provides additional living space and the illusion of spaciousness.  

Typology Residential
project type Renovation and Addition
Client Randy Murphy and Brain Levitz
size 3200 SF
status Completed

Team

Structural Engineer A.C.E. Engineering - Zack Mazraani
Landscape Designer ALD Landscape - Ania Lejman
General Contractor LCD Construction
Photographer Jack Coyier