ST. FRANCIS ATHLETIC FACILITY

goshen, ky - 2013

St. Francis School selected (fer) studio to design a new facility to house a gymnasium and performing arts center and incorporate the school’s environmental and educational values. (fer) studio provided a design approach that offers an indoor/outdoor theatre, multi-purpose indoor/outdoor athletics and integrated instructional use. It also surpasses the American with Disabilities Act (ADA) compliance, uses sustainable materials, eco-conscious construction, integrated ventilation and zero run-off site design.


• The new facility will integrate academic curricula into the built environment by added student monitoring of humidity levels in the gym. In temperate fall and spring months when humidity is often in the ‘sweet spot’, the east wall of the gym will open up to a canopied courtyard bridging the indoor facility to the outdoor facility and the campus beyond. An open and monitored connection to the outdoors is coupled with a roof exhaust system, providing a convective cooling effect that expands the comfort zone and further reduces loads on the heating and cooling. Natural diffused light is provided by peeling up the bright red metal walls and allowing indirect light to enter the gym evenly and provide natural luminance during daylight hours with very limited power usage for artificial lighting.


• The new facility is designed to serve not only the K-8 grades on the campus, but also the high school in Louisville as a practice facility. The complex integrates a Kentucky Collegiate Regulation Basketball court Gymnasium and Multipurpose Event Center, a canopied outdoor gym and play area, a concessions area for all campus athletic sports, facilities to serve the adjacent field hockey and track and field outdoor facilities, offices, and a Parent/Teacher lounge internet lounge area.


• The complex and the existing campus is geared toward indoor/outdoor use of space with classroom instruction often occurring outdoors on the 46 acre campus. At the core of the campus, the barn red Athletic Facility forms the nucleus of an indoor/outdoor environment where education, sustainability, and physical fitness are reinforced. Its surfaces fold and unfold to define the interior spaces and control natural light.


• Canopy connection to play shelter creates addition outdoor activity room and links facilities together.


• Large garage door monitored by thermo hygrometer for connective cooling in moderate months.


• Phenolic pre-finished plywood


• Diffused natural light reduces electrical lighting load while keeping cooling loads down


• Heavy steel, glass, and concrete have a significant portion of recycled content and are expressed as a visual deisgn element in the building


• High efficiency HVAC system uses outdoor air for cooling in temperate months.


• High output low wattage light fixtures.


• Open framing at mezzanine reduces materials and creates a viewing aperture to the court from the mezzanine.


• Character maple reduces waste and add desired texture.


• Cool roof above for solar reflectance SRI=9’.


• Large overhang provides shade and rain protection for students coming and going from different buildings.


• Folding overhands shield direct light from entering gym and minimizes radiant heat gain.


• Prefabricated insulated metal panels reduces waste, streamlines construction and increases thermal wall value.

Typology Educational
project type Historic Preservation + Adaptive Reuse
client St. Francis School
size 10,000 SF
status Complete

Team

Associate Architect K. Norman Berry - Kim Glass
Landscape Architect Booker Design Collaborative
Structural & Civil Engineer BTM Engineering
MP Engineer Hussung Mechanical Contractors
Electrical Engineer Gaylor Inc., - Jeff Frazier
General Contractor T C Peters Construction - Tim Peters

Awards

Press